La proposta punk per a Catalunya
La revolta catalana vista des del nacionalisme espanyol
Availability: In stock
€14.00
En les dinàmiques de revolta, també en la catalana, les persones acostumen a atrinxerar-se fèrriament en les seves posicions. Es tracta d’un mecanisme que denota molt poca confiança en les pròpies conviccions. L’autor, en un esforç lliurepensador, ressegueix el contingut d’una vintena de llibres contraris al republicanisme català —alguns raonables, altres delirants—, per tal que li qüestionin les seves idees. El resultat és el present volum. La primera part correspon a les ressenyes d’aquests llibres. En la segona part l’autor proposa el debat a l’entorn d’una trentena de temes per posar en evidència com sovint es donen per certes afirmacions que un cop analitzades no tenen cap fonament. La postmodernitat, tan imperant avui, ha ajudat encara més a posar foscor a massa coses. Si més gent s’atrevís a llegir arguments ideològicament distanciats, segurament hi hauria més debat i menys envestides. O no.
Serrano ha llegit i avaluat les disset obres que li han semblat més significatives de la posició crítica, o contrària per principi, a qualsevol forma d’emancipació política catalana.
Ha assenyalat les coincidències i les particularitats que ha trobat en els plantejaments més centrals d’aquestes obres. Les ha consignat i hi ha reaccionat de manera immediata. Responent-les. Breument. Cas per cas. Llibre per llibre. Polemitzant-hi. Pronunciant-se.
No és un llibre de pretensió acadèmica sinó de combat polític. De contraposició de conceptes, d’arguments i de propostes. Un llibre desinhibit i desacomplexat que rebat altres llibres.
Jordi Serrano Blanquer (Sabadell, 1958). Historiador. És rector de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC). Ha estat director de la Fundació Ferrer i Guàrdia, president de l’Escola Lliure el Sol, portaveu de la Lliga per la Laïcitat i secretari general del Moviment Laic i Progressista. Durant el darrer franquisme i la transició va militar a la Joventut Comunista de Catalunya (JCC) i al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). Entre altres llibres ha publicat: Antoni Farrés. Quan els obrers van assaltar l’Ajuntament, amb Xavier Domènech (Angle, 2015), TUS, un empriu sabadellenc (TUS, 2018), Catalunya ha deixat de ser catòlica? (UPEC, 2009), Joan Salas Antón (Cossetània edicions, 2010) i Sabadell destil·lat (Angle, 2014).