Reflexions sobre aquest concepte resseguint com ha anat mutant per l’autor, no només al llarg de la seva vida, sinó també en els diferents llocs, uns perquè hi ha viscut i altres perquè hi ha passat molt de temps en llargs viatges. Per plasmar aquest concepte, l’autor s’imagina fent un dibuix, en sentit literal, amb les experiències dels llocs que l’han colpit: cada un hi aporta traços i ombrejats per intentar que, de mica en mica, surti la imatge de l’estranger. Començant per la seva Barcelona natal i acabant per l’Andorra on pensa passar la seva darrera etapa, al mig hi apareix París, Afganistan, el Sàhara, Guinea Equatorial, Grècia, Sibèria (Transsiberià) i l’Antàrtida.
Malgrat que es relaten fets viscuts per l’autor, l’obra fuig de l’autobiografia centrant-se sobre com veu l’altre com estranger, al mateix temps que com imagina que el veuen quan ell ho és. Pel mateix motiu, l’assaig defuig la literatura de viatges.
En aquest llibre en Raimon busca establir que és (o se sent) estranger a partir de la seva experiència personal.
Un assaig sobre diversos llocs i temes, no un llibre de viatges, i ple d'ironia i humor.
Raimon Quintana i Miró va nàixer a Barcelona el 1952. Es llicencià en Filosofia i en Medicina i Cirurgia exercint un temps a l’Àfrica, mogut per la seva afició per viatjar, a la qual ha dedicat gran part de la seva vida. En 1995 començà a navegar per diversos països i al 2001 decidí quedar-se a Grècia. Des de fa tres anys alterna el veler amb una casa al Pirineu andorrà. Autor de novel·les com Les Reunions dels Dimarts, La Conjura de los Griegos, Gatos Gordos en la Nieve, El Notario, el Carlista y el Abad de Montserrat, Entre Marilyn y Jackie i Valira Amunt; reculls de relats més breus com Espartaco y otros relatos (Cuentos Amargos), Objectiu Gutemberg i Contes de basarda; i una obra de teatre El Torb (Accèssit al Premi de Teatre 50 Aniversari de Crèdit Andorrà de 2018).