Conflicte entre el paisatge i l'energia eòlica
El cas de les comarques meridionals de Catalunya
Disponibilitat: En existència
16,00 €
Des de mitjan dècada del 2000 fins al 2013 Catalunya va viure un procés d’implantació d’energia eòlica que, en molts casos, va despertar l’oposició de part de la població dels territoris implicats per les alteracions que entenien que es podrien provocar en el paisatge i en el futur desenvolupament del territori. Com és que part de la societat es queixa del procés d’implantació d’una energia renovable com l’eòlica? Quin paper té el paisatge en aquest conflicte? Per què al Priorat no s’ha instal·lat cap central eòlica des de 1998 i la Terra Alta s’ha convertit en la comarca amb major concentració eòlica del país? Amb aquesta publicació l’autor pretén apropar el lector a la comprensió d’aquest conflicte que hi hagut, i hi ha, entre el paisatge i l’energia eòlica a Catalunya, i com en funció del paper que hi té el paisatge el resultat és un o altre.
- Aquest llibre reflexiona sobre el doble procés d’implantació de les energies verdes i renovables i el de substitució de les actuals energies fòssils causants del canvi climàtic. També explica quina relació tenen amb el territori, especialment amb les comarques meridionals de Catalunya.
- El lector hi trobarà els esdeveniments que s’han succeït al voltant de les centrals eòliques (mobilitzacions veïnals, conflictes territorials, experiències i treball col·lectiu) dels darrers temps.
- Aquest estudi, a més, permet aprofundir en el coneixement dels paisatges de les comarques meridionals de Catalunya, sovint oblidats per l’agenda mediàtica i social.
- Sergi Saladié és la persona idònia per parlar de l’energia eòlica a Catalunya. Ell és geògraf i un dels activistes més coneguts i compromesos de les comarques meridionals.
Sergi Saladié Gil (Vandellòs, 1974) és doctor (2016, URV), llicenciat en geografia (1998, URV), postgrau en arquitectura del paisatge (2000, UPC), màster en estudis territorials i urbanístics (2003, EAPC-UPC-UPF), i diploma de tècnic urbanista (2003, EAPC-UPCUPF). Des del 2004 és professor associat al Departament de Geografi a de la URV on imparteix docència de planejament territorial i de paisatge. Com a investigador ha coordinat diversos projectes com els catàlegs de paisatge del Camp de Tarragona (2007) i de les Terres de l’Ebre (2009), entre d’altres. Com a geògraf autònom desenvolupa projectes, estudis i assessoraments especialment en l’àmbit del paisatge i de l’energia. Entre les seves publicacions destaquen Els paisatges de l’Alt Camp (Cossetània, 2014) i Impacte econòmic de les centrals eòliques en els pressupostos municipals a Catalunya. Estudi comparatiu (Pagès editors, 2014). De 2015 a 2017 va ser diputat al Parlament de Catalunya per la Candidatura d’Unitat Popular-Crida Constituent (CUP-CC).