Good bye, veritat
Una aproximació a la postveritat
Disponibilidad: En existencia
18,00 €
La veritat sembla que s’ha convertit en una més de les mercaderies que tenim al nostre abast: actuem com si estiguéssim convençuts que podem adquirir la veritat que més ens convingui, la més còmoda, la que menys desestabilitzi els nostres prejudicis. És allò que es coneix com a postveritat, un concepte que ha connectat de manera admirable amb el consumisme que caracteritza la cultura actual. La validesa d’un discurs no té ja res a veure amb antigues adequacions entre allò que es diu i la realitat dels fets. Té a veure amb el poder. La veritat del discurs només depèn que tinguem prou poder per comprar-la i, després, per fer-la valer, per imposar-la. La voluntat alliberadora que comportava el good bye a la veritat, en realitat, ha estat ben paradoxal: ha contribuït a alliberar aquells que ja eren lliures (i a sotmetre encara un xic més aquells a qui, en teoria, havia d’alliberar).
- Joan Garcia del Muro és filòsof, professor a la Universitat Ramon Llull i a l’Hospitalet de Llobregat i un dels assagistes més guardonats en literatura catalana. L’últim premi que va rebre va ser el prestigiós Joan Fuster, l’any 2016.
- L’obra reflexiona de forma pausada sobre la postveritat. El llibre alerta sobre les conseqüències de la pèrdua de sentit del concepte de veritat. “Si prefereixo creure allò que m’agrada, el llenguatge perd el seu valor i se’n ressenteix la democràcia”.
- El jurat va valorar l’equilibre entre profunditat i amenitat del treball.
Joan Garcia del Muro Solans (Lleida, 1961), catedràtic de filosofia a l’Institut Obert de Catalunya i professor a la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull. Entre les seves obres destaquen: Ésser i conèixer (1994), Història de la Filosofia (1997), El pensament ferit (Premi Mancomunitat de la Ribera Alta 1999), Totalitarisme postmodern (Premi Ernest Lluch a la cultura i els drets humans 2002), Ficcions còmplices (Premi Octubre d’assaig Joan Fuster 2003), Com ens enganyem (Premi Mancomunitat de la Ribera Alta 2007), Menú del dia: carn de canó (Premi Sant Miquel d’Engolasters 2010), La generació easy o de l’educació en l’era del buit (Premi d’assaig pedagògic Joan Profi tós 2013), Soldats del no-res (Premi Octubre d’assaig Joan Fuster 2016).