Fills de la vuitena
50 anys d'esquerra independentista a l'Aran, els Pirineus i Ponent
Disponibilidad: En existencia
23,00 €
El naixement del Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN) l’any 1969 ha estat considerat per propis i aliens com el punt d’inflexió que dona pas al naixement de l’independentisme modern als Països Catalans. Aquest nou independentisme, inequívocament d’esquerres, té clavades les seves arrels en el Front Nacional de Catalunya (FNC) que, al seu torn, les té en altres precedents polítics anteriors. És aquest recorregut històric el que Fills de la vuitena ressegueix i pretén testimoniar al llarg i ample de les comarques de Ponent, els Pirineus i l’Aran, i durant els darrers 50 anys. Un camí singular, ple de revolts i complica· cions, iniciat en el tardofranquisme i traçat a repel d’uns anys difícils en que uns pocs pioners van deixar sembrades les llavors que aquests darrers anys han fet emergir un independentisme que ha esdevingut majoritari en la societat catalana.
El llibre és fruit de dos anys d’entrevistes, visites a arxius i exploració de documents, explica el paper de les Terres de Ponent en la construcció de l’independentisme posterior a la guerra civil.
Aquest any es commemora el 50è aniversari de la creació del PSAN (Partit Socialista d'Alliberament Nacional). Aquesta efemèride dona el tret de sortida a l'independentisme d'esquerres modern a Catalunya.
David Sancho i Ferran Dalmau són els promotors del Fons de Documentació de l’Esquerra Independentista a Ponent, que vetlla per la preservació de la memòria lligada a aquest espai polític.
Ferran Dalmau Vilella. Lleida (1978), diplomat en Ciències Empresarials per la UdL, exerceix de professor de secundària en la Formació Pro· fessional. Ha publicat diversos articles i llibres d’assaig en l’àmbit de la recerca i la memòria independentista. És autor de Lletra per a la batalla (2015) i de «L’Exèrcit Popular Català (EPOCA), més enllà dels casos Bultó i Viola», dins de Del republicanisme a l’independentisme (2017). També és coautor d’EPOCA, l’exèrcit a l’ombra (2010). Tanmateix, és promotor del Fons de Documentació de l’Esquerra Independentista a Ponent (FDEIP). Per haver presentat un acte de record a l’independentista Julià Babia a Castelló de Farfanya el febrer de 2016, ha estat encausat per l’Audiència Nacional espanyola.
David Sancho Cepero. Barcelona (1973), llicenciat en Història i Màster en Patrimoni Cultural per la UdL, treballa de professor a l’ensenyament secundari. Centrat en la didàctica de la història i la difusió del patrimoni de la guerra civil, és coautor de la guia didàctica Corba de Foc: el cap de pont de Balaguer (2011) i autor de la guia d’itineraris La batalla de l’Ebre. 14 itineraris en BTT (2014). Ha col·laborat en diferents projectes de l’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya i col·labora amb diverses entitats i iniciatives memorialistes de Ponent, com el Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida o la Plataforma per la Memòria Històrica d’Almenar. També és promotor del FDEIP.