Els gossos no veuen els colors com nosaltres. Tampoc miren el món igual; la seva és una mirada més intensa, empàtica i generosa. I Glàfira Smith la captura meravellosament perquè així és també com ella mira i recrea la realitat amb els seus dibuixos. Trufa és una història sobre dues maneres d’estimar: la d’un home madur i la gossa que li regalen. Una història d’amor asimètrica i desigual però, igualment, una gran història d’amor en què Smith hi planta altres històries que broten i creixen, com la del matrimoni que es fa gran o la de la filla i el pare que sempre fuig dels problemes. A molts fills de la generació que va créixer durant la postguerra ens ha costat entendre uns pares que miraven tossudament cap endavant, potser perquè enrere només hi havia runes i mort. Entre perplexa i divertida, Smith es mira el seu pare i retrata la seva presència i també les absències. Però ho fa sempre amb amor, i el resultat no pot ser més emocionant i alliberador.
Xavi Serra, periodista cultural
La visió de la Trufa en els tres colors primaris, vermell, groc i blau, l’acosta a la realitat sense filtres, en contrast amb la complexitat humana en blanc i negre.
Trufa és un còmic que parla de vivències personals, però també de tants gossos que ens acompanyen durant un tram de la nostra existència i ocupen un lloc per sempre en les nostres vides.
Glàfira Smith va estudiar cinema a Edimburg i després es va traslladar a Barcelona, on va continuar la seva carrera en el món de l’audiovisual com a realitzadora i directora creativa. El 2020, va publicar el seu primer còmic, Secrets de mare, al recull Vinyetari de Norma Editorial. El 2021 va rebre una menció d’honor al premi Ara de còmic amb Camuflatge. El 2022, va guanyar el mateix premi amb la seva història Els homes són llops, una obra que aborda la violència masclista a través de records familiars i dades sobre la violència sexual.