S’acaba de complir un segle de la fundació d’Estat Català (1922- 2022) per part de l’icònic Francesc Macià i, tot i això, el partit precursor del separatisme insurreccional segueix sent un autèntic desconegut per al públic en general. Poc i mal estudiada, la històrica sigla independentista i la petja de la seva militància, on les terres de Ponent i del Pirineu occidental hi juguen un paper cabdal, han estat constantment bandejades per una historiografia oficial sempre centrada en el desenvolupament dels corrents ideològics hegemònics. Trencant amb la inèrcia, aquest treball pretén apropar-nos a la segona etapa de vida d’Estat Català (1936-1939) que transcorre en paral·lel al curs de la Guerra Civil i a la jove militància que aplegà el separatisme obrerista a les nostres contrades, moguda pels anhels d’emancipació social i nacional. Una generació, avui encara invisible, que s’enquadrà en un modest però actiu partit tant en la rereguarda revolucionària com en el front de guerra contra colpisme per acabar patint, amb l’adveniment de la derrota republicana, les conseqüències més funestes de la repressió franquista en forma d’assassinats, diàspora, exili, presó o batallons disciplinaris de treballadors esclaus.
Llibre editat amb el suport de:
Volum que completa una trilogia d’obres dedicada a la història de l’independentisme a les terres de Ponent i els Pirineus Occidentals.
L’elecció per part de l'autor d’un diari de guerra com a model de relat dels esdeveniments, en lloc d’una narració general, té la virtut de fer-nos més propera i personalitzada la trajectòria individual i col·lectiva d’aquesta jove militància independentista procedent de la part més occidental del nostre territori nacional.
Entre les aportacions d’aquest treball, destaca la de corroborar la importància qualitativa i quantitativa dins el conjunt d’Estat Català de la militància procedent de les contrades lleidatanes aquí recollides.
Ferran Dalmau i Vilella (Lleida, 1978). Economista i professor de secundària a la FP, en la seva tasca com a investigador s’ha especialitzat en la història contemporània de l’independentisme d’esquerres català. És autor de la biografia política Joan Culleré i Ibars (1916-1995). La llibertat per maleta i de la síntesi Lletra per a la batalla. Memòria literària de l’esquerra independentista. És coautor dels treballs de recerca Fills de la vuitena, 50 anys d’esquerra independentista a l’Aran, els Pirineus i Ponent i EPOCA, l’Exèrcit a l’ombra. I també ha participat en les obres d’elaboració col·lectiva com el Diccionari biogràfic d’Estat Català o el recull de ponències Del republicanisme a l’independentisme.