Tres de vius
Una història familiar
Disponibilitat: En existència
19,00 €
A partir de l’evocació dels dotze germans Pelegrí Macarulla, tietes i tiets de l’autor, l’historiador Jaume Barrull Pelegrí ens convida a fer un recorregut per la Lleida de la primera meitat del segle XX. Un període difícil de la nostra història marcat per una guerra civil, per una dictadura militar que va allargar la postguerra durant quaranta anys i per l’omnipresència, en la vida pública però també en moltes de privades, del catolicisme. Aquest és un llibre a mig camí entre la memòria, sempre fràgil, i la història, entre aquesta i l’anècdota, sempre reveladora del temps viscut. Tanmateix, no és pròpiament la història d’una família, però sí que a molts lectors i lectores els resultarà una historia familiar.
Aquest llibre recull la història personal de l'autor, historiador de professió, però malgrat aquest deix personal, no deixa de ser la història d'una gran part de les famílies catalanes.
Jaume Barrull és un dels historiadors de referència de la història moderna lleidatana.
L'època en què se situa aquesta història familiar no és fàcil: una guerra civil sempre és de mal passar i de mal pair. Tres fills al front i una pesecució religiosa, desencadenada a partir de l’intent de cop d’estat de juliol de 1936 i que es va endur per davant persones, temples i imatges estimades i molt venerades.
Jaume Barrull Pelegrí és historiador. Doctor en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona, ha estat professor d’Història Contemporània a la Universitat de Lleida. Estudiós principalment del període republicà i de la guerra civil ha publicat entre altres llibres: Les comarques de Lleida durant la Segona República (1930-1936) (Barcelona, 1986), Violència popular i justícia revolucionària. El Tribunal Popular de Lleida (1936-1937) (Lleida, 1995) i més recentment, Canvis polítics i qüestió religiosa. El bisbat de Lleida, 1931-1939. També ha publicat la biografia Humbert Torres, metge, filòsof, polític (Lleida, 2009) i ha participat en diferents treballs sobre Màrius Torres. Ha col·laborat en obres col·lectives com ara la Història Gràfica de Lleida, Història de Lleida o Arrels Cristianes. El 2014 va coordinar el llibre L’obra de la Mancomunitat de Catalunya a les terres de Lleida (1914-1923). Entre 1995 i 2001 va presidir l’Ateneu Popular de Ponent i entre el 2003 i 2011 va ser vicerector d’Activitats Culturals i Projecció Universitària de la UdL. El 2015 es va estrenar en el camp de la ficció amb una novel·la sobre la guerra civil: Ànimes batudes i el 2018 va publicar Missa funeral.