“I ja està, tan sols viure i ajudar la família”, deia l’Aziz en una entrevista. Possiblement, aquestes tres paraules, tan sols viure, siguin la resposta més clara i sincera. Malgrat tot, rere la incòmoda pregunta hi ha un dret sovint invisible. Tan sols viure és un crit de valentia i esperança, és un crit a la lluita i l’esforç per una vida millor. És un crit pel dret a migrar. Milers de joves han arribat a pobles i ciutats d’arreu després d’un llarg viatge durant la infància o l’adolescència. Sense referents familiars i perseguint un somni que no ha acabat sent el que imaginaven, o han apostat tot exercint el seu dret a la vida. Tan sols viure
La primera eina pedagògica per treballar a escoles i instituts el fenomen dels joves que migren sols durant la infància, per acostar els alumnes a una realitat tan propera i invisible.
El llibre ha estat treballat de la mà d’una sèrie documental titulada 18+1: deu capítols a YouTube que narren situacions dels joves que migren sols.
Ha estat escrit a partir d’entrevistes realitzades a Catalunya, l’Estat espanyol, Melilla i el Marroc.
10 històries de joves que han migrat sols durant la infància o l’adolescència, explicant amb diverses tècniques narratives.
Sara Montesinos (Premià de Mar, 1990) i Martí Albesa (Olot, 1988) són fundadors de l’Agència Talaia. L’equip, dedicat a la comunicació i el periodisme, treballa en diversos punts fronterers d’entrada a Europa i recull històries de protagonistes de processos migratoris. Entenen el periodisme com a eina social, i han col·laborat amb mitjans de comunicació com el diari Ara, El Salto, La Mira o La Directa, entre d’altres. Després de projectes personals com els curtmetratges documentals Eko 385 o Més enllà dels camps i el llibre Petjades d’aigua i sal, van presentar MURS al Festival Lluèrnia el 2019 i han estrenat la sèrie documental 18+1 el gener de 2020.