Tel. +34 973 23 66 11

editorial@pageseditors.cat

No teniu articles a la cistella de la compra.

Subtotal: 0,00 €

Sota el pes de la Victòria

Més vistes

Autor(s)

Sota el pes de la Victòria

  • La repressió franquista a Sabadell en la immediata postguerra

  • Autor: Pozo González, Josep Antoni
  • ISBN: 978-84-1303-590-1
  • 396 pàgines
  • Tapa rústica amb solapes
  • 170 x 240 mm
  • Col·lecció: Guimet Nº 255
  • Data de publicació: Gener 2025
  • Veure primeres pàgines
  • Disponibilitat: En existència

    25,00 €
    Durant els primers mesos després de l’ocupació militar de Sabadell el gener de 1939, la convergència entre el desig de venjança d’alguns i l’interès d’efectuar una àmplia neteja social d’altres, trobà el punt d’intersecció i el terreny perfecte per a complementar-se i alimentar- se mútuament. Fou —com a tot arreu— el motor que fomentà la repressió franquista. Tanmateix, cal veure’n l’entrellat. No es tracta només de fer un recompte de víctimes. I és aquí on la informació reunida en aquest llibre i la seva anàlisi, a partir de la consulta de més d’un miler de procediments militars sumaríssims implementats entre 1939 i 1945 pels dos jutjats militars existents a la ciutat, esdevé fonamental i insubstituïble. Gràcies a un profund i exhaustiu estudi de tots aquests procediments militars oberts, Josep Antoni Pozo detalla quins foren els mecanismes de la repressió, a qui i per què se’l perseguí, quins interessos hi havia al darrere o quins grups socials se’n beneficiaren.

    Aquest llibre parla de fenòmens difícils de mesurar, com la por i el patiment pel que hagueren de passar els/les vençuts/des i d’altres que cal redimensionar com el caràcter sociopolític de la persecució dels vençuts i la seva dimensió classista, si volem entendre el projecte polític que acompanyava a la repressió. 


    Aquesta obra fa aportacions rellevants —a banda de la història local—a la millor comprensió de les dimensions que adquirí, com dèiem, la repressió franquista. 


    Hi podreu llegir sobre executats/assassinats, però no només per a comptar-los o constatar-ne el fet, sinó per aproximar-nos a la lògica a través de la qual es volia imposar el Nuevo Estado. 

    Josep Antoni Pozo González és doctor en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona (2002). És autor de diversos llibres i treballs relacionats amb la revolució i la Guerra Civil a Catalunya 1936-1939, entre els quals Poder legal y poder real en la Cataluña revolucionaria de 1936 i La Catalunya antifeixista: el Govern de la Generalitat davant la crisi política i el conflicte social. Setembre 1936 – abril 1937, tots dos publicats el 2012. Ha participat igualment en l’obra col·lectiva Breu Història de la Guerra Civil a Catalunya (2005) i en el llibre El POUM y el caso Nin. Una historia abierta (2014).