Jugar amb foc és una reflexió exhaustiva sobre les drogues que s’ocupa de les grans preguntes que s’ha fet la humanitat al llarg de la història: el patiment, el dolor, l’agressivitat, l’autodestrucció, el plaer, els sentiments, la bogeria, les emocions, la pèrdua de consciència i la catarsi. L’autor ens convida a fer un recorregut a través del consum de drogues al llarg de la història, des dels seus usos rituals o lúdics fins a arribar a l’actual consum massiu de psicofàrmacs. Des d’una mirada exempta de prejudicis vers les persones que consumeixen estupefaents, Abella mira de treure’n l’entrellat i comprendre les causes que porten aquestes persones a haver de consumir per afrontar problemes d’ordre divers, tant psicològics com socials. De quina manera les decisions que prenem o els flirtejos esporàdics amb determinades substàncies són les causants d’un gran nombre d’addiccions? Són les addiccions actes conscients i voluntaris o una psicopatologia menor? Un llibre que, en definitiva, aborda el patiment i el dolor de qui entra en l’addicció.
Un llibre que proposa un recorregut històric sobre el consum de drogues de diferents tipus per assenyalar els perills amb els quals conviu l'addicte.
Jugar amb foc explora els camins que van de l'eufòria total fins a l'abisme del després de cada consumició.
Un tema d'absoluta actualitat, en un moment en què els psicofàrmacs s'han convertit, d'una o altra manera, en una potent forma d'addicció.
Francesc Abella i Pons és psicòleg clínic i doctor en psicologia. Va formar part de l’equip professional que va inaugurar el Servei d’Alcoholisme i Altres Addiccions de l’Hospital Universitari de Santa Maria l’any 1985. Ha estat professor associat a la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida. Ha publicat articles en revistes especialitzades, presentat comunicacions i impartit conferències relacionades amb les drogues i les addiccions. Ha dedicat els darrers anys de vida professional a la coordinació de la Unitat de Tabaquisme del mateix hospital.