Un assaig literari que ens acosta a l’obra en vers de Pere Rovira, un dels poetes en llengua catalana més singulars i valuosos de la nostra contemporaneïtat. L’estudi se centra, fonamentalment, en l’anàlisi dels cinc poemaris publicats per Rovira entre 1981 i 2011: "Distàncies, Cartes marcades, La vida en plural, La mar de dins" i "Contra la mort". El discurs d’aquest assaig, complex i a la vegada entenedor, atén aspectes diversos com les relacions intertextuals, les influències, els aspectes temàtics i formals o el context literari i biogràfic. Amb tot, les composicions objecte d’estudi —això és, els poemes en si— són tothora l’element bàsic sobre el qual gira l’explicació, el principi irrenunciable de què parteixen les consideracions de tipus teòric i analític.
Joan Calsina: "Per aprendre a escriure, no hi ha res més útil que endinsar-se, primer, en les profunditats d’una obra literària de qualitat fins als seus replecs més íntims".
Estudiar l’obra poètica de Pere Rovira suposa un enriquiment literari impagable perquè llegir els seus versos a fons implica llegir, també, una nòmina d’autors amplíssima.
El títol representa dos elements determinants i inseparables de la poesia de Pere Rovira.
Joan Calsina Forrellad (Sabadell, 1983). Professor i escriptor. Doctorat en Literatura Comparada, va escriure la primera tesi dedicada a l’obra poètica de Pere Rovira. Ha estat premiat amb la Beca a la Creació Literària Emili Teixidor —per la novel·la La Ciutat de Déu— i amb el premi Miquel Martí i Pol —pel poemari Entre tu i jo, nosaltres—. És professor del Màster en Formació del Professorat (UB), del Grau en Llengua i Literatura Catalanes (UOC) i del Grau d’Arts (UOC). Abans havia estat professor de llengua i literatura a la Université Rennes 2 (França). A banda del títol de doctor, és graduat en Humanitats, màster en Edat Mitjana, màster en Creació Literària i màster en Formació del Professorat, a més d’haver estudiat el Títol Superior de Música a l’Esmuc.