Tel. +34 973 23 66 11

editorial@pageseditors.cat

No teniu articles a la cistella de la compra.

Subtotal: 0,00 €

El presidi de Montclar

Més vistes

Autor(s)


El presidi de Montclar

  • Els reclusos i la construcció del Canal d’Urgell

  • Autor: Gallart Fernàndez, Felip ; Lladonosa Giró, Vicent
  • ISBN: 978-84-1303-429-4
  • 464 pàgines
  • Tapa rústica amb solapes
  • 170 x 240 mm
  • Col·lecció: Guimet Nº 247
  • Data de publicació: Desembre 2022
  • Veure primeres pàgines
  • Disponibilitat: En existència

    26,00 €
    La construcció del Canal d’Urgell és la història de la transformació i millora més profunda i visceral que mai s’ha dut a terme en un territori de Catalunya. És el relat d’un triomf extraordinari en un context ple d’adversitats. El túnel de Montclar n’és l’obra més emblemàtica. En aquest llibre no hi trobareu les biografies dels burgesos inversors, ni dels enginyers, ni dels polítics, ni d’aquells que la història oficial coneix com a personatges rellevants de l’obra del Canal d’Urgell. A partir d’un exhaustiu recull documental, els autors dibuixen la crònica més precisa, viva i convulsa de les obres del túnel de Montclar i del seu presidi dins de la gran epopeia de la construcció del Canal Principal d’Urgell (1853- 1862). El presidi i els condemnats, sobretot tots aquells que hi van deixar la vida, en són els grans protagonistes.

    Els autors contribueixen a la construcció del mite a través d’un component que fins ara havia passat desapercebut en el cas del canal: el vessament de sang i la violència en general. 


    El Canal d’Urgell i el túnel de Montclar són les realitzacions més importants de la història ponentina. Són, sens dubte, un dels projectes més ambiciosos, singulars i reeixits de tota la història catalana. Són un exemple de persistència, de capacitat, de constància, de treball, de valentia. 


    El relat d’un triomf extraordinari en un context ple d’adversitats. És la història de la transformació i millora més profunda i visceral d’un territori. El presidi i tots els homes confinats, sobretot tots aquells que hi van deixar la vida, en són els més alts paladins. 

    Felip Gallart i Fernàndez (Artesa de Lleida, 1962). Mestre i escriptor. Ha publicat una gran quantitat d’articles sobre la història contemporània ponentina, com la celebrada La plana salvatge, publicada en dos volums, que recull la història més desconeguda i convulsa de la plana de Lleida durant el segle XIX, i Teresa Guix, la Maseta (1816- 1839). Una dona de tràgic destí, escrita juntament amb la seva filla.

    Vicent Lladonosa i Giró (Alguaire, 1942). Pèrit industrial elèctric. Ha publicat uns quants llibres adreçats a la formació professional, 91 volums sobre la història de Torregrossa i diversos articles centrats en la història ponentina. Conjuntament els dos autors han publicat L’enigma Parrot, sobre el misteriós Jaume Banqué de Mollerussa, i El camí de les tenebres, sobre la Primera Guerra Carlina a les comarques de Ponent.