El malson de Guinea
Disponibilitat: En existència
16,00 €
Després d’una trobada amb antics residents guineans al barri de Gràcia de Barcelona, comença el viatge del fi ll d’un d’ells, ja mort, a Guinea Equatorial, trasbalsat pel dietari íntim d’una pintora paisatgística de l’època colonial i obsessionat per la persona a la qual ella dedica el text: un colon republicà desaparegut durant el procés de descolonització de Guinea. El motiu del viatge a l’antiga Santa Isabel colonial (actualment Malabo), plantejat com una aventura personal pendent, és la recerca del rastre d’aquest colon, que ha viscut amagat més de vint-i-cinc anys entre els bubis de Fernando Poo (actualment Bioko). Paral·lelament, l’acció s’intercala amb l’aventura interior i un viatge inesperat d’un dels antics residents guineans, un camisa blava combatent en el bàndol nacional i la División Azul, que, amb el pas del temps, s’ha anat desenganyant de les ideologies totalitàries.
- L’obra s’encardina en el corrent de la literatura africanista (o sobre l’Àfrica colonials) que ha estat en voga a partir de les novel·les anglosaxones i de filmografia d’èxit.
- La novel·la explica l’esdevenir d’una independència marcada per l’explotació econòmica i humana i de les ànsies de poder. Guinea és un territori oblidat i la seva història, desconeguda.
- Els aspectes històrics i costumistes africans estan tractats amb molt rigor i resulten interessants. El malson de Guinea explica la crueltat de la història, les lluites tribals i la irresponsabilitat dels colonitzadors.
- El llibre ofereix també aspectes amorosos i eròtics que donen vivesa a les múltiples accions internes.
Carles Decors (Barcelona, 1954) és llicenciat en ciències econòmiques i empresarials per la Universitat de Barcelona, gestor cultural i escriptor. L’any 1983 va guanyar el premi Documenta de narrativa amb la novel·la F.M.: Fragmentació Modulada (1984). És autor, també, d’un llibre de poemes, Cicle d’Acumulació (1985), un llibre de relats curts, El forat de l’agulla (1996), i de les novel·les Al sud de Santa Isabel (1999), que ha estat traduïda al castellà amb el títol Al sur de Santa Isabel (2002), Aquell món idíl·lic (2007) i El soroll del petit rèptil (2009). Aquesta darrera obra va rebre un ajut de la Institució de les Lletres Catalanes l’any 2006. Amb El malson de Guinea completa el cicle sobre la seva visió novel·lada de la vida a les colònies espanyoles del Golf de Guinea, en relació amb els conflictes interètnics latents, els esdeveniments polítics i socials a la Península i les conseqüències del procés de descolonització.