Ferroviaris en guerra
Revolució, guerra civil i repressió franquista als ferrocarrils catalans de via estreta
Disponibilitat: En existència
21,00 €
Aquest llibre és un pas més i un nou horitzó en el coneixement dels efectes de la guerra civil en el ferrocarril i en els ferroviaris catalans. Amb l’ocupació de Catalunya, el ferrocarril va oposar un doble repte als nous governants: el de la reincorporació al treball dels ferroviaris i el de la recuperació de l’explotació. Els vencedors van assimilar el col·lectiu ferroviari al dels funcionaris públics, quant a l’aplicació de l’aparell repressiu. Els fons documentals disponibles per a l’estudi dels fets, que custodia FGC, ens tornen la imatge de la intensitat de la repressió a les dues grans empreses ferroviàries catalanes de via estreta —CGFC i FSB-FFC—, de manera que fa possible la interpretació quantitativa. Aquest llibre presenta, doncs, les condicions en què es va fer la tornada a l’explotació ferroviària, a partir del febrer del 1939, i les mesures coercitives que van emprendre les noves autoritats per fer-la possible.
Carles Gorini Santo (Barcelona, 1965) és investigador de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC-CERCA). Doctor en història i màster en comunicació i estudis culturals, estudia els orígens del turisme de muntanya a Catalunya i el patrimoni històric de l’obra pública. És editor de la revista Transportes, Servicios y Telecomunicaciones (TST).
Eduard Caballé i Colom (Tordera, 1995) és investigador de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC-CERCA). Doctor en història i màster en gestió cultural, la seva investigació se centra en la salvaguarda del patrimoni durant la guerra civil i la posterior gestió franquista dels béns culturals. Forma part de l’equip d’investigació del projecte de recerca ministerial IGUEMUS (PID 2021-124518NB-I00).