Àcrates. Els tipògrafs de La Academia
Forjadors de l'acratisme societari del segle XIX. Precursos de l'anarcosindicalisme del segle XX
Disponibilitat: En existència
17,00 €
El grup d’anarquistes que treballaven a La Academia, la impremta fundada a Barcelona, va jugar un paper cabdal en la història del moviment obrer català i espanyol de l’últim quart del segle. Van ser els dirigents, els organitzadors, els propagadors i els principals teòrics de l’acratisme hispànic, alhora que es relacionaven amb els sectors més radicals del republicanisme, els cercles lliurepensadors i les lògies maçòniques. La seva influència va ser cabdal en la nova generació d’anarquistes que emergí a principis del segle XIX, que recolliren l’experiència dels àcrates de La Academia, la modernitzaren amb l’adopció de les tàctiques del nou sindicalisme revolucionari francès i fundaren l’anarcosindicalisme del segle XX.
- Un estudi del moviment obrer del segle XIX per ressaltar el destacat paper que havia jugat aquest establiment tipogràfic com a nucli central de l’anarquisme català.
- Els propòsits fonamentals d’aquest treball són: explicar la importància d’aquest grup de tipògrafs de La Academia en el moviment societari i anarquista de l’època; apropar el lector al món laboral dels tipògrafs i evidenciar que no és possible interpretar l’anarcosindicalisme del segle XX sense considerar el paper precursor que va tenir l’acratisme societari.
- L'estudi està organitzat temàticamant, abordant en cada capítol un dels variats àmbits en els quals actuaren els membres del grup de La Academia.
*Aquest llibre ha rebut un ajut de l'Institut Català de les Empreses Culturals
Manuel Vicente Izquierdo (Barcelona, 1954) és historiador, magister en història per la UAB i catedràtic de geografia i història d’ensenyament secundari. Ha escrit diversos articles i estudis, en el terreny de la història dels moviments socials de Catalunya de l’últim terç del segle XIX, publicats en diverses revistes i congressos. Destaca la publicació de la biografia Josep Llunas i Pujals (1852-1905), La Tramontana i el lliure pensament radical català (1999). En l’actualitat centra els seus estudis en els anys de la Transició. Ha publicat La Festa de Treball. La primera gran festa popular de la Catalunya democràtica i “Cuellos blancos”: de empleados a trabajadores. El movimiento sindical de banca y ahorro en Barcelona (1955- 1980), en col·laboració amb José Fernando Mota i José Manuel Rúa.